Пивоварня саке у Японії від бюро Kengo Kuma
Анастасия Белогривцева
Архітектор Кенго Кума разом зі своєю командою розробили дизайн традиційної пивоварні та простір для дегустаційних церемоній саке. Саке-кура - так називають у Японії подібні заклади — це особливий майданчик, що складається з виробничого приміщення, приймальні, їдальні та гостьових кімнат для відвідувачів.
До Кенго Кума з проханням побудувати пивоварню звернувся колишній шеф-кухар Dom Pérignon Рішар Жоффруа. Цей відомий своїми інноваціями професіонал був упевнений, що незвичайне саке Iwa, яке він вигадав, заслуговує настільки ж привабливого місця для його створення. Проте Кума став не єдиною зіркою, залученою до цього незвичного проєкту, — Жоффруа також звернувся до Марка Ньюсона, щоб той створив пляшку, яка віддає данину поваги класичним посудинам для саке своєю формою і використанням каліграфії.
Пивоварня розташована на перетині передгір'їв Татеями і місцевих сіл Сусоно в Тоямі. Посилаючись на традиційну архітектуру регіону, Кума розробив структуру з низьким металевим дахом, що опускається майже до землі, і скляними вікнами від підлоги до стелі, що органічно поєднують простір із природою. Розмістивши підвали під землею, архітектор використав переваги пасивного контролю температури. Приміщення для пивоварів та персоналу під час пивоварного сезону розташовані поруч із заводом, що забезпечує зв'язок між повсякденною діяльністю та ремеслом. Під час реалізації проєкту перевагу віддали місцевим матеріалам: кедру, шкіряним паскам, паперу васі, змішаним з рисом та землею. Сам Кума називає проєкт "мостом між французьким виробництвом шампанського і японською майстерністю виготовлення саке".
Стародавнє ремесло ферментації рису для створення саке було невіддільною частиною японської культури близько 2500 років. Попри те, що за останні десятиліття в технологію було привнесено кілька новацій, процес пивоваріння залишався відносно незмінним — проте Жоффруа вирішив додати нову ноту. Нове саке Iwa 5 використовує асамбляж, практику змішування сортів винограду для створення гармонії та отримання унікального смаку. Ця концепція поширена у світі виноробства, але абсолютно чужа процесу виробництва саке.
Замовник Рішар Жоффруа
Фото: Nao Tsuda, Mitsumasa Fujitsuka
-
PIXI від Belenko Design: простір, що оживає з кожним ритмом
Выбор редакции -
Bursa bar від Mirzoyan Studio: японська естетика та вінілові вечори
-
Ресторан J Cook: микс культур, эмоций и стилей от Futuris Architects
Выбор редакции -
The Rooms в Черкассах от киевской студии Lauri Brothers
Выбор редакции -
Где пил Хемингуэй? Гид по любимым барам писателя
Обзор -
10 мест Копенгагена с хорошей кухней, баром и сохранившимися принципами датского дизайна
Обзор -
Лучшие бары Лондона, расположенные на крыше
Обзор -
15 баров с правильной атмосферой
Обзор -
KIM Bar в Черкассах от Юрия и Сергея Лаури
Выбор редакции -
15 баров с лучшими в мире видами
Обзор