Місце сили: оновлений простір «Грибової хати»
Новий зал культового ресторану «Грибова хата» в Карпатах, відомого серед туристів і мандрівників, які шукають справжню автентику, тепло й смак регіону, перетворює традиційну українську гостинність на інноваційне гастрономічне враження. Тут, серед природи, дизайнери YOD Group створили середовище, де гриб — не лише страва, а й символ, матеріал, філософія.

Анастасiя Белогривцева
28-05-2025 07:48
У новому залі культового ресторану «Грибова хата» в Карпатах дизайнери студії YOD Group по-новому осмислили суть української гостинності, поклавши в її основу образ гриба — головного інгредієнта закладу і водночас багатозначного символу. Простір сформовано навколо м’яких форм, біоморфної архітектури, природної палітри та матеріалів, що відсилають до гармонії з довкіллям.
Ітер’єр побудований майже повністю з двох локальних матеріалів — фактурної штукатурки та травертину, видобутого неподалік Тернополя. Гриби стали нлише тематичним мотивом, а й фізичним елементом: більшість меблів створена в Україні, використовуючи натуральні компоненти.
Екологічний підхід простежується в кожній деталі. Наприклад, дизайнер Валерій Кузнєцов розробив світильники, що одночасно слугують кранами для миття рук — їхні корпуси виготовлені з переробленого пластику.
Концепція гриба проходить наскрізною темою — від меню до інтер’єру. Стійку хостес оздоблено чаговими грибами, які в природі виростають на стовбурах дерев, підкреслюючи зв’язок із лісом.
Одним із найбільш унікальних рішень стали фіранки з біотекстилю на основі грибного міцелію. Художниця Даша Цапенко створила серію з шести завіс у вигляді традиційного верхнього одягу — кожухів, а також одну прямокутну. Для цього сітки з кокосового та конопляного волокна були засіяні спорами трутового гриба і поміщені у контрольоване середовище. Протягом трьох тижнів міцелій проростав, формуючи унікальні фактури, які не можна було передбачити заздалегідь.
Просторове планування залу організоване навколо трьох острівців, які представляють локальні гастрономічні традиції: сирну (з фірмовими кониками), м’ясну (із традиційними шовдарями) та дистиляційну (з алкоголем на травах).
«Ця архітектура органічно виросла в існуючому просторі ресторану, як виростає гриб у грибниці. Це підкреслює ідею органічності та локальності через переосмислення традиційних матеріалів та презентацію гастрономічних традицій регіону», — розповідає керуючий партнер YOD Group Володимир Непийвода.
Фото: Андрій Безуглов








Стул KOLO MAXI
Кресло с розеткой Plump
Диван с розеткой Plump
Стул Doppio
Стул Tube
Кресло Corner
Диван Corner
Стул Корса Х черного цвета
Стул Корса лапка
Стул Корса Х
Стул Пломбир SE 7509
Кухонный стул 03В
Стул Орто новый
Стол раскладной Бронко HPL top slide
Кухонный стул 03Б
Стул Корса
Стол раскладной Бронко столешница шпон
Стул Floki new black
Стул Mamont soft natural
Стул Otis натуральный Anthology 7 Mocca
Стул Motti

25 октября 2017, 19:00,
Киев

04 октября 2017, 19:00,
Киев

31 октября 2017, 19:00,
Киев

27 сентября 2017, 10:00,
Киев

31 августа 2017, 10:00,
Киев

05 августа 2017, 10:00,
Киев

28 июля 2017, 14:00,
Киев

07 июля 2017, 10:00,
Киев

13 июня 2017, 17:30,
Киев

16 июня 2017, 16:00,
Киев