Місце сили: оновлений простір «Грибової хати»
Новий зал культового ресторану «Грибова хата» в Карпатах, відомого серед туристів і мандрівників, які шукають справжню автентику, тепло й смак регіону, перетворює традиційну українську гостинність на інноваційне гастрономічне враження. Тут, серед природи, дизайнери YOD Group створили середовище, де гриб — не лише страва, а й символ, матеріал, філософія.

Анастасiя Белогривцева
28-05-2025 07:48
У новому залі культового ресторану «Грибова хата» в Карпатах дизайнери студії YOD Group по-новому осмислили суть української гостинності, поклавши в її основу образ гриба — головного інгредієнта закладу і водночас багатозначного символу. Простір сформовано навколо м’яких форм, біоморфної архітектури, природної палітри та матеріалів, що відсилають до гармонії з довкіллям.
Ітер’єр побудований майже повністю з двох локальних матеріалів — фактурної штукатурки та травертину, видобутого неподалік Тернополя. Гриби стали нлише тематичним мотивом, а й фізичним елементом: більшість меблів створена в Україні, використовуючи натуральні компоненти.
Екологічний підхід простежується в кожній деталі. Наприклад, дизайнер Валерій Кузнєцов розробив світильники, що одночасно слугують кранами для миття рук — їхні корпуси виготовлені з переробленого пластику.
Концепція гриба проходить наскрізною темою — від меню до інтер’єру. Стійку хостес оздоблено чаговими грибами, які в природі виростають на стовбурах дерев, підкреслюючи зв’язок із лісом.
Одним із найбільш унікальних рішень стали фіранки з біотекстилю на основі грибного міцелію. Художниця Даша Цапенко створила серію з шести завіс у вигляді традиційного верхнього одягу — кожухів, а також одну прямокутну. Для цього сітки з кокосового та конопляного волокна були засіяні спорами трутового гриба і поміщені у контрольоване середовище. Протягом трьох тижнів міцелій проростав, формуючи унікальні фактури, які не можна було передбачити заздалегідь.
Просторове планування залу організоване навколо трьох острівців, які представляють локальні гастрономічні традиції: сирну (з фірмовими кониками), м’ясну (із традиційними шовдарями) та дистиляційну (з алкоголем на травах).
«Ця архітектура органічно виросла в існуючому просторі ресторану, як виростає гриб у грибниці. Це підкреслює ідею органічності та локальності через переосмислення традиційних матеріалів та презентацію гастрономічних традицій регіону», — розповідає керуючий партнер YOD Group Володимир Непийвода.
Фото: Андрій Безуглов








Стілець KOLO MAXI
Крісло з розеткою Plump
Диван з розеткою Plump
Стілець Doppio
Стілець Tube
Крісло Corner
Диван Corner
Стілець Корса Х чорного кольору
Стілець Корса лапка
Стілець Корса Х
Стілець Пломбір SE 7509
Кухонний стілець 03В
Стілець Орто новий
Стіл розкладний Бронко HPL top slide
Кухонний стілець 03Б
Стілець Корса
Стіл розкладний Бронко стільниця шпон
Стілець Floki new black
Стілець Mamont soft natural
Стілець Otis натуральний Anthology 7 Mocca
Стілець Motti

25 October 2017, 19:00,
Київ

04 October 2017, 19:00,
Київ

31 October 2017, 19:00,
Київ

27 September 2017, 10:00,
Київ

31 August 2017, 10:00,
Київ

05 August 2017, 10:00,
Київ

28 July 2017, 14:00,
Київ

07 July 2017, 10:00,
Київ

13 June 2017, 17:30,
Київ

16 June 2017, 16:00,
Київ