Batoni: інтер'єр грузинського ресторану в Дубай від YOD Group
HIS
Ресторан Batoni, розташований на нижньому поверсі сучасного будинку недалеко від узбережжя, — новий культурний магніт у столиці розкоші — Дубай. Цей простір розкриває грузинську гостинність через сміливий сучасний дизайн, що поєднує ремісничу майстерність і технологічні інновації. Концепція інтер'єру та унікальні рішення були створені талановитою командою YOD Group, яка відома своїми новаторськими проєктами у сфері ресторанного дизайну.
Головним символом відкритості ресторану стала його кухня — гості можуть спостерігати за процесом приготування страв уже з порогу. Традиційні тандири, в яких готують грузинський хліб і страви, розташовані вздовж фасаду кухні, утворюючи гармонійну композицію з декорованої керамічної плитки. Цей прийом підкреслює відкритість та щирість, закладені в концепцію команди YOD Group (автори проєкту Володимир Непийвода, Дмитро Бонеско, Анна Данілова, Андрій Завсєголов).
Основним матеріалом інтер’єру обрано теракоту, яка створює тепле й тактильне тло. Керамічні плитки прикрашають підлогу, стіни й колони, підкреслюючи їхню об’ємність завдяки використанню клінкерних штифтів. Такий підхід додає простору тривимірного світлотіньового ефекту, надаючи йому сучасного характеру, що перегукується із грузинськими традиціями. Команда YOD Group продемонструвала глибоке розуміння матеріалу й здатність перетворювати традиційні техніки у витончені дизайнерські рішення.
Однією з найвиразніших особливостей інтер’єру є кастомні керамічні столи, створені виключно для цього проєкту. Їхній масштаб і складність виготовлення підкреслюють інженерну майстерність команди YOD Group. Ці столи не лише естетичні, але й викликають тактильну насолоду, коли гості взаємодіють із поверхнею.
Просторова організація ресторану площею 330 м² дозволяє адаптувати його під різні сценарії. Основний зал перетікає в два бічних, які за потреби відокремлюються текстильними шторами. Цей гнучкий підхід також є свідченням професіоналізму YOD Group у проєктуванні багатофункціональних просторів.
Освітлення в ресторані розповідає власну історію. У бічному залі над великим столом висить люстра, що нагадує традиційні грузинські шапки з овечого хутра. В іншому залі освітлювальні кулі нагадують чурчхелу — традиційні солодощі. Ці рішення демонструють творчий підхід YOD Group до інтеграції культурних елементів у сучасний дизайн.
Головний зал прикрашено текстильною сіткою, що імітує гірський ландшафт Грузії, переданий через топографічні карти. За словами арт-директора YOD Group Дмитра Бонеска, команда не прагнула дослівного відтворення традицій, а пропустила їх через власну творчу призму, переосмисливши у сучасному ключі.
«Ми досліджуємо традиції через призму сучасного дизайну, прагнучи не тиражувати символіку, а осмислювати її заново», — зазначає Бонеско.
Ресторан Batoni — це не лише місце для трапези, але й простір для діалогу з культурою. Інтер’єр розкриває грузинську ідентичність без зайвого пафосу, інтегруючи традиції в актуальний дизайн.
Фото: Іван Авдєєнко
-
NKey представила концепт підводного ресторану в Дубаї
-
PIXI від Belenko Design: простір, що оживає з кожним ритмом
Выбор редакции -
“Щось на етно”: сучасний шик з українським колоритом від ZIKZAK Architects
- Ищу идею Інтер'єр "нью-йоркської" піцерії в Черкасах від Lauri Brothers Ресторани, стилізовані під щось "закордонне" гіпсокартонними фронтонами або лакованим бамбуком, назавжди залишилися у минулому. Сучасний дизайн закладів харчування — про баланс між впізнаваною концепцією і стильною метафорою. Про змішання текстур і форм. Про дух нью-йоркської піцерії в стінах старої будівлі в Черкасах — як замислювався інтер'єр Pizza Bürø, над проєктом та реалізацією якого працювали Lauri Brothers.
-
Інтер'єр тераси ресторану SHEF від Alta Idea Design Studio
-
Ресторан Underwood у Черкасах
-
Інтер'єр Terra від YOD Group – переможець LIV Hospitality Design Awards
- Ищу идею YOY – перший ресторан української кухні у Дубаї У листопаді минулого року київська компанія Moderza Group відкрила у Дубаї YOY – перший в ОАЕ ресторан з традиційним українським меню на сучасний лад. Над інтер’єром закладу працювала дизайн-студія YOD Group.
- Ищу идею Globarch Group: інтер'єр ресторану «Грузинський» у Львові Архітектори студії Globarch Group розробили простір нового львівського ресторану «Грузинський». Перед авторами – Юрієм Глобчаком, Євгеном Лучиком, Катериною Столяр та Анною Жулин – стояло завдання створити кастомізований інтер'єр та передати в ньому атмосферу гостинної Грузії. Реалізувати концепцію архітектори вирішили нестандартно: окрім звичної цегляної кладки, багатства дерева та типових масивних меблів, автентичний колорит досягається коштом тактильності матеріалів, акцентним фрескам й картинам та продуманим світловим сценаріям. Про дизайн «Грузинського» Юрій Глобчак – засновник Globarch Group – розповідає далі.
- Ищу идею Terra Restaurant від YOD Group отримав Best of Year Awards Ресторан Terra від YOD Group став найкращим в номінації Hotel Dining на американському конкурсі Best of Year Awards. Ресторан був відкритий влітку цього року, тому авторів проєкту та його власників особливо тішить той факт, що навіть в умовах війни український дизайн залишається не лише помітним, а конкурентоздатним на світовому рівні. Ця перемога – як мова культурної дипломатії – ще один спосіб розповісти світові про Україну.