Рыба в огне: ресторан в Одессе от Yod Design Lab

Стася Лимонченко
В самом центре Одессы открылся новый ресторан, реализованный студией Yod Design Lab. Название и расположение заведения говорит само за себя: прибрежному городу – ресторан морской кухни, а интерьеру – соответствующие материалы и декор.
«Рыба в огне» (Pesce al Forno) – итальянский рыбный ресторан известного ресторатора Савелия Либкина. Архитекторы студии, оттолкнувшись от кулинарной концепции ресторана, умело интерпретировали ее в идее оформления пространства: здесь не только рыба приготовлена на огне, но и материалы отделки. На полу использован термообработанный ясень, на стенах – «рыбья чешуя» из обожжённой меди с различным градиентом, а столешницы изготовлены из камня и термообработанного массива.
Морская тематика проявляется в малейших деталях заведения. Открывает ее эффектная объемная инсталляция из рыболовной сети на потолке, созданная в коллаборации с днепровским архитектором Валерием Кузнецовым. Из нее, словно поднимаются пузыри воздуха из подводных гейзеров, "свисают" прозрачные круглые светильники. А на открытой кухне на льду выложена свежая рыба, как будто бы «пойманная» этой же сетью.
Самый интересный световой сценарий применен в цокольном помещении, и возложен на другие светильники – стеклянные лампы с каустическим эффектом, разработанные студией Yod Design. Их необычный свет создает мерцание на стенах, схожее с бликами солнца в толще воды. А дополнительные подвесные лампы в виде больших продолговатых пузырей со светоэлементом теплого спектра придают пространству «вечернюю», более интимную атмосферу.
Фото: Роман Куприян
Читайте также: Sazha. Ресторан для м'ясоїдів від YOD Design Lab.
-
Ищу идею COOSH Showroom в Одесі: інтер’єр, що отримав ArchDaily 2025 Building of the Year Проєкт магазину COOSH в Одесі, розроблений українською студією Sivak+Partners, став переможцем престижної премії ArchDaily 2025 Building of the Year у категорії "Комерційна архітектура". Архітектурне бюро створило унікальний простір, що виходить за межі традиційного розуміння рітейл-дизайну, поєднуючи скандинавську мінімалістичну естетику з тактильними та атмосферними ефектами.
-
Ищу идею Універсальний мистецький простір у Яремче: як старе приміщення перетворилося на сучасну галерею Відновлення автентичності та створення простору, що слугує мистецтву,— ось головна мета нового арт-простору в Яремче. Це місце народилося з ідеї зробити галерею універсальним майданчиком для виставок і подій, які підтримують українську культуру. Завдяки командній роботі та сміливим рішенням вдалося створити інтер’єр, що підсилює мистецтво, не відволікаючи від нього увагу.
-
Ищу идею Nova Akademika: сучасний освітній простір для українських дітей у Польщі від ZIKZAK Architects У лютому 2025 року у польському містечку Пястув відкриється друга школа для українських дітей під егідою STUDY.UA – Nova Akademika. Цей освітній простір для учнів 1-6 класів поєднує передові підходи до навчання, інноваційну архітектуру та дизайн, орієнтований на комфорт та розвиток дитини.
-
Chanel у Grand Palais: мода, що стає частиною архітектури
-
Ищу идею Новий Smartass Gym&Soul у Києві Smartass Gym&Soul — це інноваційний фітнес-простір у Києві, що поєднує концепцію групових тренувань у зоні Gym та майндфул групових занять у зоні Soul. Ці два простори об'єднує спільна філософія здорового способу життя, яка доповнюється фуд-кафе Smartass Cafe, створюючи гармонійну атмосферу для тіла та душі. Проєкт реалізовувався командою Smartass Design Studio, під керівництвом головної архітекторки Катерини Кузьменко.
-
Ищу идею Batoni: інтер'єр грузинського ресторану в Дубай від YOD Group Ресторан Batoni, розташований на нижньому поверсі сучасного будинку недалеко від узбережжя, — новий культурний магніт у столиці розкоші — Дубай. Цей простір розкриває грузинську гостинність через сміливий сучасний дизайн, що поєднує ремісничу майстерність і технологічні інновації. Концепція інтер'єру та унікальні рішення були створені талановитою командою YOD Group, яка відома своїми новаторськими проєктами у сфері ресторанного дизайну.
-
Ищу идею Історія та інновації в дизайні: 128 Podil Food Market як новий символ Подолу 128 Podil Food Market, флагманський заклад київської мережі 128, привносить свіжий і динамічний підхід до Подолу в Києві. Дизайн цього амбітного проєкту, розроблений Balbek Bureau, поєднує історичну автентичність і сучасний стиль, створюючи привабливий простір для місцевих жителів і туристів. Розташований у колишній будівлі автостанції, цей маркет займає 205 м² інтер’єру та має додаткову терасу площею 583 м², що забезпечує ідеальний баланс між затишком, ностальгією і інноваціями.
-
Wellness у Taryan Towers: інноваційний СПА-простір від ZIKZAK Architects
-
Шоурум професійної косметики Pleka у Києві від Bude Architects
Вибір редакції