Caramel-ка на Воздвиженке
Анастасия Белогривцева
Интерьер кондитерской от Елены Петреску
Воздвиженка — особое место столицы. Этот жилой комплекс за свой юный возраст собрал, кажется, все самое лучшее: дизайнерские рестораны и шоу-румы, бутики и спа-салоны, гостиницы и галереи. Благодаря развитой инфраструктуре здесь комфортно не только жить, но и работать, а в рамках ярмарок, фестивалей и «барахолок» многие норовят проводить свободное время.
В 2014 году Водвиженка пополнилась еще одним общественным заведением – кондитерской Caramel, автором интерьера которого стала киевский дизайнер Елена Петреску.
На первый взгляд перед Еленой стояла простая задача: разработать дизайн интерьера кондитерской и реализовать его с возможностью посадки до 20 гостей, но ситуацию усложняла непростая концепция заведения — атмосфера бутика должна была быть особенной, как изысканные блюда, необычные десерты и различные пожелания гурманов.
Решение задачи не заставило долго ждать. Проектируя и планируя дизайн кафе, Елена прекрасно представляла, как будет выглядеть его потенциальный посетитель, в связи с чем учла все его возможные требования. Дизайнер знает с собственного опыта, что грамотно оформленное пространство, его эргономика, зонирование, освещение и оригинальный дизайн повлияют в будущем на его успех и посещаемость.
На проектирование автору понадобилось около двух месяцев. После того, как предложенные разработки были утверждены заказчиками (владельцы бутика — семейная пара), дизайнер принялась за его реализацию, на которую ушло 4 месяца.
Пространство кондитерской, площадь торгового зала которой составляет 42 кв. м., Елена оформила в скандинавском стиле. Особое внимание дизайнер уделила высокой функциональности, характерной чистоте линий, цветам и фактурам. Здесь все натуральное: начиная с лакомой продукции и заканчивая напольным покрытием.
Прежде всего, Елена стремилась создать интерьер бутика особенным, который бы полностью соответствовал существующей концепции заведения: «Традиционные элементы «эко-дизайна» — мешковина, лен, керамика — присутствуют во многих заведениях Киева. Лично для меня понятие «натуральность» определяется скандинавским стилем. Если говорить о скандинавском дизайне, то самое главное его отличие заключается вовсе не в предметах декора и мебели, а в определенном стиле жизни. Эстетика, гармония, красота, легкость и совершенство – это то, что в крови самих скандинавов», — заканчивает рассказ автор интерьера.
- Ищу идею "Жайворонки" на Подолі: інтер'єр, що поєднує свободу та функціональність З розвитком сучасних інтер'єрних тенденцій на перший план виходить вміння поєднувати естетику з раціональним використанням простору. Кафе "Жайворонки" на Подолі демонструє тонке мистецтво архітектурного балансу, де кожен елемент несе як естетичну, так і практичну цінність, трансформуючи невелику площу в багатофункціональний простір для відпочинку та роботи. Єлизавета Одінцова та її команда з Design Buro Odintsova перетворили невелике приміщення у житловому комплексі Podil Plaza Residence на затишне кафе для сніданків, де відвідувачі можуть насолоджуватись комфортом і домашньою атмосферою в будь-який час доби.
- Ищу идею Bonne Bouche: кафе-кондитерська як новий тренд міського простору Кафе-кондитерська Bonne Bouche, розташована у самому серці Могилева-Подільського, стала яскравим прикладом того, як сучасний дизайн може змінювати обличчя міста. Цей жвавий простір розмістився на першому поверсі типової пострадянської житлової будівлі. Проте завдяки зусиллям дизайнерської команди YOD Group простір вдалося інтегрувати в міський контекст так, що він став місцем тяжіння для мешканців та гостей міста.
-
Катерина Ярова: архітектура як шлях до відновлення
Інтерв'ю - Ищу идею Українська команда Znak Design здобула срібну перемогу в International Architecture & Design Awards 2024 за інтер’єр київського ресторану Студія дизайну та архітектури Znak Design здобула срібну нагороду на престижному конкурсі International Architecture & Design Awards 2024, який щорічно організовує міжнародна спільнота дизайнерів та архітекторів The Architecture & Design Community. Ця премія, що вже третій рік поспіль відзначає найкращі роботи у сфері інтер’єрного, архітектурного, продуктового та комунікаційного дизайну, є однією з найавторитетніших у світі. У 2024 році проєкти учасників оцінювали провідні дизайнери і архітектори з 17 країн світу.
- Ищу идею Львівська CUKIERNIA: відродження кондитерської легенди Проєкт CUKIERNIA — це трансформація легендарної львівської кондитерської, заснованої у 2000 році. Розташована на першому поверсі історичної будівлі в центрі міста, Cukiernia завоювала популярність завдяки аристократичному шарму та вишуканій якості десертів за старовинними рецептами. Свою роботу над проєктом команда YOD розпочали з пошуку нових значень та символів для Cukiernia. Для дизайнерів було важливо не лише оновити дизайн, а й переосмислити загальну концепцію, надати іконічному бренду свіжої енергії. Водночас було важливо зберегти ДНК цього місця, тонко визначивши неперервність традиції як одну з його ключових цінностей.
-
Друкована відбудова: конкурс 3D_4bX для майбутніх архітекторів та інженерів
- Ищу идею Слідами Брейгеля: інтер'єр квартири від Наталії Сергєєвої Європейська простота та витонченість, гра історії та сучасності, чистота форм та бездоганність виконання, — ця квартира припала б до смаку королівському двору в Брюсселі та галереям Нью-Йорка. Коли декоратор Наталія Сергєєва вперше побачила її, це було ні що інше, як тандем бетону та цегли в одному просторі.
- Ищу идею Інтер'єр харківського Black & Milk від Ponomarenko Bureau Black & Milk — кав'ярня в одному з семи контейнерів на території фудкорту "7-й склад" у центрі Харкова. Дизайнери Ponomarenko Bureau розібрали назву кафе на три окремих елементи, наповнили їх метафоричним змістом та інтегрували у дизайн-проєкт.
- Ищу идею Харківська кав'ярня 23а від Ponomarenko Bureau 23а — це дуалістичний заклад, який вдень працює як кав'ярня міського типу, з крафтовими напоями, простими десертами та легкими перекусами, а ввечері стає місцем для справжніх тусовок. Вдень з келихів п'ються лимонади, а увечері вино. Про інтер'єр харківської кав'ярні 23а, над яким працювала команда Ponomarenko Bureau, ми розповідаємо далі.
- Ищу идею Кафе-джелатерія ТАЮ в Одесі від Sivak + partners У меню джелатерії ТАЮ – морозиво та соки – ідеальне частування зморених від спеки одеситів та гостей міста, які прогулюються Пушкінською. Ще до недавніх пір автори дизайн-проєкту не були впевнені, чи відкриється заклад знову. Відфотографувати інтер'єр дизайнерам Sivak + partners пощастило за лічені дні до ворожого нападу рф на Україну. На щастя, позбувшися збитих на вікнах дощок, днями кафе-джелатерія знов відкрилося та почало працювати на радість поціновувачів морозива та гарного дизайну.