Bonne Bouche: кафе-кондитерська як новий тренд міського простору
Анастасия Белогривцева
Кафе-кондитерська Bonne Bouche, розташована у самому серці Могилева-Подільського, стала яскравим прикладом того, як сучасний дизайн може змінювати обличчя міста. Цей жвавий простір розмістився на першому поверсі типової пострадянської житлової будівлі. Проте завдяки зусиллям дизайнерської команди YOD Group простір вдалося інтегрувати в міський контекст так, що він став місцем тяжіння для мешканців та гостей міста.
Кафе-кондитерська площею 200 кв.м складається з двох залів та двох літніх терас. Завдяки грамотному розширенню вікон і максимальному відкриттю фасаду вдалося створити відчуття єдності інтер’єру та екстер’єру. Це рішення дозволило залучити більше світла та простору, створивши легкий і теплий настрій. Перший зал з панорамними вікнами занурює відвідувачів у міський ритм, пропонуючи насолоджуватися як затишним інтер’єром, так і краєвидами вулиці. Спільний стіл та барна стійка з італійського терраццо гармонійно поєднуються з жовтими стільцями від українського бренду Woo, що додають тепла та привітності.
«Особливістю нашого проєкту є його взаємодія з міським простором. Ми розширили вікна та максимально відкрили фасад. Простір кав’ярні було збільшено коштом додавання літніх зон. Ретельно продуманий ландшафтний дизайн перетворив газон перед будинком на затишну лісову галявину. Подіум із столиками на фасаді дозволяє відчувати пульс міста», – зазначає Дмитро Бонеско, арт-директор YOD Group. – «Ці рішення змінюють міський ландшафт і задають новий тренд для інших закладів, провокуючи позитивні зміни у навколишньому середовищі».
Другий зал кафе-кондитерської, розташований у глибині приміщення, не має природного освітлення, тому акцент зроблено на світлових рішеннях. Головним джерелом освітлення став стіновий панель, який працює як велике міське світло. Біодинамічне освітлення відтворює природний цикл світла протягом дня: від яскравого ранкового до затишного вечірнього освітлення. Окрім цього, абстрактні графічні елементи у кольорах терраццо додають динамічності інтер’єру. Уздовж стін розташовані зручні дивани, а меблі від українського бренду Noom з м’якими округлими формами гармонізують із радіусними елементами стін та ніш, надаючи простору плавності та м’якості.
Зовнішня зона Bonne Bouche складається з двох частин: літньої тераси під перголою та ступінчастого подіуму біля головного входу. Пергола встановлена на озелененій території, прикрашеній старими соснами. Відвідувачі можуть відпочити на круглих пуфах, розміщених на газоні. Це місце швидко стало улюбленою Instagram-зоною для гостей. Друга частина зовнішньої території — це широкі сходи з інтегрованими столиками та м’якими жовтими подушками для сидіння. Сірий колір плитки на сходах нагадує сонцем вигорілі дошки, що допомагає подіуму органічно вписатися у загальну стилістику фасаду. Цей проєкт є не лише вдалим прикладом дизайну громадських просторів, а й демонстрацією того, як архітектура та дизайн можуть впливати на міське середовище. Bonne Bouche вдало поєднує функціональність, естетику та комфорт, створюючи новий еталон для міських кав’ярень і задаючи тренд на просторові рішення, які сприяють розвитку міста.
Команда: Володимир Непийвода, Дмитро Бонеско, Наталія Тимошенко, Сергій Прудкий, Андрій Завсеголов
Фото: Андрій Безуглов
- Ищу идею "Жайворонки" на Подолі: інтер'єр, що поєднує свободу та функціональність З розвитком сучасних інтер'єрних тенденцій на перший план виходить вміння поєднувати естетику з раціональним використанням простору. Кафе "Жайворонки" на Подолі демонструє тонке мистецтво архітектурного балансу, де кожен елемент несе як естетичну, так і практичну цінність, трансформуючи невелику площу в багатофункціональний простір для відпочинку та роботи. Єлизавета Одінцова та її команда з Design Buro Odintsova перетворили невелике приміщення у житловому комплексі Podil Plaza Residence на затишне кафе для сніданків, де відвідувачі можуть насолоджуватись комфортом і домашньою атмосферою в будь-який час доби.
- Ищу идею Українська команда Znak Design здобула срібну перемогу в International Architecture & Design Awards 2024 за інтер’єр київського ресторану Студія дизайну та архітектури Znak Design здобула срібну нагороду на престижному конкурсі International Architecture & Design Awards 2024, який щорічно організовує міжнародна спільнота дизайнерів та архітекторів The Architecture & Design Community. Ця премія, що вже третій рік поспіль відзначає найкращі роботи у сфері інтер’єрного, архітектурного, продуктового та комунікаційного дизайну, є однією з найавторитетніших у світі. У 2024 році проєкти учасників оцінювали провідні дизайнери і архітектори з 17 країн світу.
- Ищу идею Львівська CUKIERNIA: відродження кондитерської легенди Проєкт CUKIERNIA — це трансформація легендарної львівської кондитерської, заснованої у 2000 році. Розташована на першому поверсі історичної будівлі в центрі міста, Cukiernia завоювала популярність завдяки аристократичному шарму та вишуканій якості десертів за старовинними рецептами. Свою роботу над проєктом команда YOD розпочали з пошуку нових значень та символів для Cukiernia. Для дизайнерів було важливо не лише оновити дизайн, а й переосмислити загальну концепцію, надати іконічному бренду свіжої енергії. Водночас було важливо зберегти ДНК цього місця, тонко визначивши неперервність традиції як одну з його ключових цінностей.
- Ищу идею Інтер'єр харківського Black & Milk від Ponomarenko Bureau Black & Milk — кав'ярня в одному з семи контейнерів на території фудкорту "7-й склад" у центрі Харкова. Дизайнери Ponomarenko Bureau розібрали назву кафе на три окремих елементи, наповнили їх метафоричним змістом та інтегрували у дизайн-проєкт.
- Ищу идею Харківська кав'ярня 23а від Ponomarenko Bureau 23а — це дуалістичний заклад, який вдень працює як кав'ярня міського типу, з крафтовими напоями, простими десертами та легкими перекусами, а ввечері стає місцем для справжніх тусовок. Вдень з келихів п'ються лимонади, а увечері вино. Про інтер'єр харківської кав'ярні 23а, над яким працювала команда Ponomarenko Bureau, ми розповідаємо далі.
- Ищу идею Кафе-джелатерія ТАЮ в Одесі від Sivak + partners У меню джелатерії ТАЮ – морозиво та соки – ідеальне частування зморених від спеки одеситів та гостей міста, які прогулюються Пушкінською. Ще до недавніх пір автори дизайн-проєкту не були впевнені, чи відкриється заклад знову. Відфотографувати інтер'єр дизайнерам Sivak + partners пощастило за лічені дні до ворожого нападу рф на Україну. На щастя, позбувшися збитих на вікнах дощок, днями кафе-джелатерія знов відкрилося та почало працювати на радість поціновувачів морозива та гарного дизайну.
-
Черный — кофейный бар в Харькове от Ponomarenko Bureau
Вибір редакції -
Cheese Bakery у середмісті Львова: затишний інтер'єр кафе від "Майстерня інтер’єрів Іри Лисюк"
Вибір редакції -
"Винні вікна" з часів чуми знову актуальні
Ідея -
Интерьер мадридского рестобара Misk’i от Ярослава и Илоны Галант
Вибір редакції