«Пенка» в Запорожье. Интерьер кофе-бара от Евгения Мещерука
HIS
Кофейный зал с укромными уголками для гостей
Считанные дни тому назад внес последние штрихи в интерьер этого кафе архитектор из Днепропетровска Евгений Мещерук. Заведение располагается на одной из улиц города Запорожье и не может похвастаться большим метражом: основная площадь составляет чуть больше 70 кв.м. В связи с такими условиями перед автором интерьера стояло две задачи — грамотно зонировать помещение, используя подручные материалы.
Изначально помещение, как догадывается автор, представляло собой то ли детскую секцию, то ли группу детского сада. Об этом говорит и внутренний вход, и бывший ремонт (розовые стены, потолок армстронг, на полу линолеум), и довольно странная форма углового помещения (здесь не оказалось ни одного прямого угла и параллельных стен, что добавило головной боли строителям).
Какие работы были проделаны в столь нелегкой ситуации, спрашиваем у Евгения:
«На месте старого туалета, который представлял собой отдельный объем с маленькими умывальниками, детскими унитазами и душевой, разместили гостевой с/у и кухню с подсобными помещениями. Признаюсь, было непросто втиснуть столько всего в столь маленькое пространство. Этот блок мы полностью перекроили: вынесли все перегородки, раскрыли один проем для входа в кухню, второй сделали в наружной ограждающей стене (непосредственно для организации главного входа), сделали симпатичное крыльцо с удобным пандусом», — вспоминает архитектор.
Заметим, что к такой планировке зала и оформлению, что мы видим на фото, пришли не сразу. Идея родилась после того, как хозяйка будущего заведения охарактеризовала свое видение интерьера, это звучало так: «Теплый и уютный». Одним из пожеланий также было создать некие секретные места, укромные уголки, где желающие могли бы общаться, пить кофе и приятно проводить время не на виду у всех. Так, собственно, и возникла идея с колоннами из ящиков. Ввиду вышесказанного столы для посетителей расположили по периметру зала, а центральную часть «дробить» не стали, сделав ее неким объединяющим элементом.
Был предложен и, к счастью, одобрен вариант большого барного стола, за который могла бы сесть большая компания. Стол получился действительно акцентным, чему поспособствовала обшивка из профлиста кораллового цвета. Кроме того бар выполняет зонирующую функцию и создает ощущение камерности. Эффект усилила импровизированная люстра из металлокаркаса и 21 трехлитровой банки. Этот дизайнерский элемент придает уют и, как сейчас принято, диммирует свет. Вся мебель, кроме металлических стульев, была создана на заказ по чертежам автора.
Фото: Татьяна Коваленко
- Ищу идею "Жайворонки" на Подолі: інтер'єр, що поєднує свободу та функціональність З розвитком сучасних інтер'єрних тенденцій на перший план виходить вміння поєднувати естетику з раціональним використанням простору. Кафе "Жайворонки" на Подолі демонструє тонке мистецтво архітектурного балансу, де кожен елемент несе як естетичну, так і практичну цінність, трансформуючи невелику площу в багатофункціональний простір для відпочинку та роботи. Єлизавета Одінцова та її команда з Design Buro Odintsova перетворили невелике приміщення у житловому комплексі Podil Plaza Residence на затишне кафе для сніданків, де відвідувачі можуть насолоджуватись комфортом і домашньою атмосферою в будь-який час доби.
- Ищу идею Bonne Bouche: кафе-кондитерська як новий тренд міського простору Кафе-кондитерська Bonne Bouche, розташована у самому серці Могилева-Подільського, стала яскравим прикладом того, як сучасний дизайн може змінювати обличчя міста. Цей жвавий простір розмістився на першому поверсі типової пострадянської житлової будівлі. Проте завдяки зусиллям дизайнерської команди YOD Group простір вдалося інтегрувати в міський контекст так, що він став місцем тяжіння для мешканців та гостей міста.
-
Катерина Ярова: архітектура як шлях до відновлення
Інтерв'ю - Ищу идею Українська команда Znak Design здобула срібну перемогу в International Architecture & Design Awards 2024 за інтер’єр київського ресторану Студія дизайну та архітектури Znak Design здобула срібну нагороду на престижному конкурсі International Architecture & Design Awards 2024, який щорічно організовує міжнародна спільнота дизайнерів та архітекторів The Architecture & Design Community. Ця премія, що вже третій рік поспіль відзначає найкращі роботи у сфері інтер’єрного, архітектурного, продуктового та комунікаційного дизайну, є однією з найавторитетніших у світі. У 2024 році проєкти учасників оцінювали провідні дизайнери і архітектори з 17 країн світу.
- Ищу идею Львівська CUKIERNIA: відродження кондитерської легенди Проєкт CUKIERNIA — це трансформація легендарної львівської кондитерської, заснованої у 2000 році. Розташована на першому поверсі історичної будівлі в центрі міста, Cukiernia завоювала популярність завдяки аристократичному шарму та вишуканій якості десертів за старовинними рецептами. Свою роботу над проєктом команда YOD розпочали з пошуку нових значень та символів для Cukiernia. Для дизайнерів було важливо не лише оновити дизайн, а й переосмислити загальну концепцію, надати іконічному бренду свіжої енергії. Водночас було важливо зберегти ДНК цього місця, тонко визначивши неперервність традиції як одну з його ключових цінностей.
-
Друкована відбудова: конкурс 3D_4bX для майбутніх архітекторів та інженерів
- Ищу идею Слідами Брейгеля: інтер'єр квартири від Наталії Сергєєвої Європейська простота та витонченість, гра історії та сучасності, чистота форм та бездоганність виконання, — ця квартира припала б до смаку королівському двору в Брюсселі та галереям Нью-Йорка. Коли декоратор Наталія Сергєєва вперше побачила її, це було ні що інше, як тандем бетону та цегли в одному просторі.
- Ищу идею Інтер'єр харківського Black & Milk від Ponomarenko Bureau Black & Milk — кав'ярня в одному з семи контейнерів на території фудкорту "7-й склад" у центрі Харкова. Дизайнери Ponomarenko Bureau розібрали назву кафе на три окремих елементи, наповнили їх метафоричним змістом та інтегрували у дизайн-проєкт.
- Ищу идею Харківська кав'ярня 23а від Ponomarenko Bureau 23а — це дуалістичний заклад, який вдень працює як кав'ярня міського типу, з крафтовими напоями, простими десертами та легкими перекусами, а ввечері стає місцем для справжніх тусовок. Вдень з келихів п'ються лимонади, а увечері вино. Про інтер'єр харківської кав'ярні 23а, над яким працювала команда Ponomarenko Bureau, ми розповідаємо далі.
- Ищу идею Кафе-джелатерія ТАЮ в Одесі від Sivak + partners У меню джелатерії ТАЮ – морозиво та соки – ідеальне частування зморених від спеки одеситів та гостей міста, які прогулюються Пушкінською. Ще до недавніх пір автори дизайн-проєкту не були впевнені, чи відкриється заклад знову. Відфотографувати інтер'єр дизайнерам Sivak + partners пощастило за лічені дні до ворожого нападу рф на Україну. На щастя, позбувшися збитих на вікнах дощок, днями кафе-джелатерія знов відкрилося та почало працювати на радість поціновувачів морозива та гарного дизайну.