Кав'ярня Coffeelat або місце «кави з-за океану»
Анастасия Белогривцева
Громадський інтер'єр від DENRAKAEV UNIQUE AMBIANCE
Кав'ярня Coffeelat, над дизайном котрої працював Денис Ракаєв, розташована у дуже привабливому місці – точка продажу напоїв coffee to go знаходиться на території 1-ої лінії столичного ТЦ Глобус. Окрім створення багатофункціональної стійки, де готують та продають ароматну каву, перед автором стояло завдання підійти до об'єкту комплексно, розмістивши кавові столики з диванами та стільцями для повноцінного відпочинку гостей.
«До мене звернулися власники мережі точок популярного нині формату coffee to go Coffeelat з проханням придумати дизайн стійки з продажу кави. Замовники володіють кількома подібними об'єктами, але, на мою думку, їх зовнішній вигляд застиг в далеких 90-х роках. З цієї причини власне і виникла проблема низьких продажів напоїв та десертів. Сам «Глобус», я рахую, вже морально застарів, і тому сама можливість перетворити це місце на краще мене дуже надихала. Я запропонував власникам зробити повний ребрендинг усіх точок реалізації та й самої мережі Сoffeelat для досягнення виразності бренду і відповідності сучасності», – коментує дизайнер.
Ідея Дениса спочатку не була погоджена, та в процесі проектування уся команда у буквальному розумінні слова заразилися оновленням, і замовники погодилися на необхідні для бренду зміни. Сама назва «Сoffeelat», що існує від початку роботи, складається з двох слів coffee (власне кава) та lat (Латинська Америка, адже зерна імпортуються з-за океану).
Ідея «кави з-за океану» послужила відправною точкою для дизайну кафе. Настінне панно з пелюстками асоціюється з латиноамериканськими кавовими плантаціям, сама стійка – створена по принципу транспортного контейнеру з зернами, який на ланцюгах «несуть» через океан два білих південноамериканських орла.
«Високим дзеркальним цоколем ми намагалися максимально відірватися від землі, адже візуально стійка повинна парити в повітрі», – пояснює Денис.
Аби дизайн кав'ярні залишався актуальним довгі роки, в оздобленні автор принципово використав лише натуральні матеріали: дерево, скло, сланець та мох.
Фото: Андрій Авдєєнко
- Ищу идею "Жайворонки" на Подолі: інтер'єр, що поєднує свободу та функціональність З розвитком сучасних інтер'єрних тенденцій на перший план виходить вміння поєднувати естетику з раціональним використанням простору. Кафе "Жайворонки" на Подолі демонструє тонке мистецтво архітектурного балансу, де кожен елемент несе як естетичну, так і практичну цінність, трансформуючи невелику площу в багатофункціональний простір для відпочинку та роботи. Єлизавета Одінцова та її команда з Design Buro Odintsova перетворили невелике приміщення у житловому комплексі Podil Plaza Residence на затишне кафе для сніданків, де відвідувачі можуть насолоджуватись комфортом і домашньою атмосферою в будь-який час доби.
- Ищу идею Bonne Bouche: кафе-кондитерська як новий тренд міського простору Кафе-кондитерська Bonne Bouche, розташована у самому серці Могилева-Подільського, стала яскравим прикладом того, як сучасний дизайн може змінювати обличчя міста. Цей жвавий простір розмістився на першому поверсі типової пострадянської житлової будівлі. Проте завдяки зусиллям дизайнерської команди YOD Group простір вдалося інтегрувати в міський контекст так, що він став місцем тяжіння для мешканців та гостей міста.
-
Катерина Ярова: архітектура як шлях до відновлення
Інтерв'ю - Ищу идею Українська команда Znak Design здобула срібну перемогу в International Architecture & Design Awards 2024 за інтер’єр київського ресторану Студія дизайну та архітектури Znak Design здобула срібну нагороду на престижному конкурсі International Architecture & Design Awards 2024, який щорічно організовує міжнародна спільнота дизайнерів та архітекторів The Architecture & Design Community. Ця премія, що вже третій рік поспіль відзначає найкращі роботи у сфері інтер’єрного, архітектурного, продуктового та комунікаційного дизайну, є однією з найавторитетніших у світі. У 2024 році проєкти учасників оцінювали провідні дизайнери і архітектори з 17 країн світу.
- Ищу идею Львівська CUKIERNIA: відродження кондитерської легенди Проєкт CUKIERNIA — це трансформація легендарної львівської кондитерської, заснованої у 2000 році. Розташована на першому поверсі історичної будівлі в центрі міста, Cukiernia завоювала популярність завдяки аристократичному шарму та вишуканій якості десертів за старовинними рецептами. Свою роботу над проєктом команда YOD розпочали з пошуку нових значень та символів для Cukiernia. Для дизайнерів було важливо не лише оновити дизайн, а й переосмислити загальну концепцію, надати іконічному бренду свіжої енергії. Водночас було важливо зберегти ДНК цього місця, тонко визначивши неперервність традиції як одну з його ключових цінностей.
-
Друкована відбудова: конкурс 3D_4bX для майбутніх архітекторів та інженерів
- Ищу идею Слідами Брейгеля: інтер'єр квартири від Наталії Сергєєвої Європейська простота та витонченість, гра історії та сучасності, чистота форм та бездоганність виконання, — ця квартира припала б до смаку королівському двору в Брюсселі та галереям Нью-Йорка. Коли декоратор Наталія Сергєєва вперше побачила її, це було ні що інше, як тандем бетону та цегли в одному просторі.
- Ищу идею Інтер'єр харківського Black & Milk від Ponomarenko Bureau Black & Milk — кав'ярня в одному з семи контейнерів на території фудкорту "7-й склад" у центрі Харкова. Дизайнери Ponomarenko Bureau розібрали назву кафе на три окремих елементи, наповнили їх метафоричним змістом та інтегрували у дизайн-проєкт.
- Ищу идею Харківська кав'ярня 23а від Ponomarenko Bureau 23а — це дуалістичний заклад, який вдень працює як кав'ярня міського типу, з крафтовими напоями, простими десертами та легкими перекусами, а ввечері стає місцем для справжніх тусовок. Вдень з келихів п'ються лимонади, а увечері вино. Про інтер'єр харківської кав'ярні 23а, над яким працювала команда Ponomarenko Bureau, ми розповідаємо далі.
- Ищу идею Кафе-джелатерія ТАЮ в Одесі від Sivak + partners У меню джелатерії ТАЮ – морозиво та соки – ідеальне частування зморених від спеки одеситів та гостей міста, які прогулюються Пушкінською. Ще до недавніх пір автори дизайн-проєкту не були впевнені, чи відкриється заклад знову. Відфотографувати інтер'єр дизайнерам Sivak + partners пощастило за лічені дні до ворожого нападу рф на Україну. На щастя, позбувшися збитих на вікнах дощок, днями кафе-джелатерія знов відкрилося та почало працювати на радість поціновувачів морозива та гарного дизайну.