Інтер'єр кафе-крамниці “Сніданішна” у Харкові від IK-ARCHITECTS
HIS
"Сніданішна" – нове гастрономічне втілення української кухні в самому серці Харкова, відкрите з любов'ю та ретельним розумінням національної культурної спадщини в березні 2024 року власниками кав'ярні "ЛяТюШо". Це затишне місце для сніданку з чашкою ароматної кави, обіду з друзями або вечора, коли можна насолодитися келихом улюбленого вина.
Концепція
У “Сніданішній” випікають пухкий хліб з хрусткою скоринкою, до якого так пасує вершкове маселко, а усі страви готуються зі свіжих фермерських продуктів. Фермерська крамниця закладу також презентує товари та продукти від українських виробників: натуральні смаколики, травʼяні збори та кераміку.
«Ми хотіли дати відповідь на стереотип щодо того, що українська кухня важка для шлунку і точно не на кожен день. Це і стало нашою головною метою — витримати межу між збереженням традиційних рецептів та створенням повсякденної, легкої їжі», — розповідають власники Михайло та Дарія Лазарєви.
Інтерʼєр
Інтерʼєр “Сніданішної” є збірним образом української культури, який дбайливо та поважливо ставиться до спадщини, інтегруючи традиції у сучасність. Акцент зроблено на зміні функцій використання традиційних українських матеріалів. Саме так ґонт, матеріал покрівлі, перетворився на артобʼєкт з косим зрізом, а очерет знайшов друге життя у центральному панно розміром 2 х 1.5 метри.
«Ми дотримувалися принципів формотворення традиційної української хати – з центральним входом, зоною зустрічі та двома великими кімнатами-залами по обидві сторони», – розповідає Катерина Ярова, головна архітекторка IK-ARCHITECTS, яка разом з командою працювала над інтерʼєром закладу.
Географія предметів інтерʼєру закладу простягається від Сходу до Заходу України. Очерет для великого панно взяли в Стрию, гобелен зі Змієвськими кручами з Харківської області, посуд для сервірування страв вручну майстрували в Опішні Полтавської області, а меблі виконувалися українськими промисловими дизайнерами.
«Я пишаюсь тим, що більш ніж 90% нашого інтерʼєру було виконано українськими майстрами», – ділиться Катерина Ярова.
Кухня й бар
Меню закладу – результат експедицій власників Михайла та Дарії Лазарєвих в регіони України для пошуку традиційних рецептів страв. Наприклад, на сніданок можна скуштувати закарпатські гомбовці з вишнями, галицький сирник або вертуту з сиром, яка прийшла з Наддніпрянщини. А серед основних страв, поміж домашніх вареничків та картопляних галушок заховалась шпундра – традиційна старовинна страва, згадка про яку є ще в “Енеїді” Котляревського. Українські виробники не оминули й бар “Сніданішної”. Гостей пригощають вином з виноробень Закарпаття, Поділля, Причорноморʼя та Бессарабії.
Фото: Pasha Lutov